Bamako

Objavil dne 17. Nov 2007 | Utrinki s poti

Zaradi poznega prihoda prejšnji večer (v Relaxu smo se ob pivu spraševali, ali imajo lokalna dekleta slab okus za večerne obleke, ali pa smo obkroženi s samimi prijateljicami noči) je Habibi počival pred misijonom. Zjutraj nas zmoti lokalec, ki trdi, da je ponoči odgnal nekoga, ki se je smukal okoli avta in za svoje usluge pričakuje 4500 frankov. Vmeša se drug lokalec iz misijona, ki pravi, da bo 1500 frankov več kot dovolj. Dvomimo sicer, da je zgodba resnična, ampak damo tistih 1500, z avtom je konec koncev vse v redu in to je najbolj pomembno.
Na treh glavnih bankah v Bamaku neuspešno poizkušamo vnovčiti potovalne čeke. Očitno preveč zaupamo Lonely Planetu, zato sedaj naokoli potujemo z 3000 dolarji neuporabnega denarja. Fino. Povrhu vsega Malijske banke, kljub temu da so odprte, v sobotah ne menjajo denarja. Denar zamenjamo pri lokalcu čez cesto, ki nam je menjavo ponujal že dan prej. Menja celo ugodneje kot banka (650 frankov za evro, 450 frankov za dolar), vendar ne menja manjših bankovcev.
Sledi “lavaž – grisaž” (pranje avtomobila in mazanje zglobov) in menjava olja na bencinskem servisu. Upamo, da tokrat brez švas aparata. Gladko sicer ni šlo, mojster je zlezel v mašino in si pri menjavi oljnega filtra pomagal z nogo, ampak na koncu je vse OK! Plačamo 33.000 frankov (~ 50 evrov) za 12 litrov olja in 3500 (~ 5 evrov) za menjavo olja in mazanje zglobov. Prvo pozitivno presenečenje, kar se tiče cen v Maliju.

Ovca transport, beeeeeMestni potniški prometV Bamaku se prodaja vse živoLokalka na ulici v BamakuMenjava denarja na uliciTale oljni filter se bo odvil, pa če se …Mehanik je zgleda bratranec od Boba MarleyaSvežega olja mi daj!

Zvečer spet hrana in pivo v Relaxu. Ena od lokalk se odloči, da bi bil tisti večer pravi zanjo, zato se nepovabljeno prisede. Medtem ko žica za pijačo na moj račun (ki je ne dobi), jo zanima iz kje smo in kako nam je ime. Ker ne govori niti besedice angleško, še manj pa se ji sanja, kje je Slovenija (“Espana?”), se malo pohecam z njo in se predstavim kot “Rašid du Slovenie”. Rok komaj zadržuje smeh.
Ker ji po nekaj časa ne uspemo (ali pa si ne pusti) dopovedati, da iz te moke ne bo kruha, Roka poprosim naj me malo prime za koleno, pa ji bom razložil, da sva geja. A-a, ne gre, “Gay?” začudeno gleda in več kot očitno ne razume. Očitno ta moda še ni dosegla Malija.
Še zadnji poizkus. Vzamem prtiček in nanj narišem sebe (Rašid) in njo. Povlečem puščico in njej se smeji. Potem pa poleg sebe narišem še enega možička ženskega spola (Fatima; če sem se že predstavil kot Rašid, je potrebno držati konsistentnost imen) in malo manjšega otroka (Enes). Pokažem ji, da če jest njo, potem “Fatima & Enes du Slovenie” mene doma “bum bum”. Prečrtam puščico med nama in končno ji kapne. Premakne se nazaj za svojo mizo in spet imamo mir.

Če Rašid njo, potem Fatima in Enes de Slovenie Rašida Bum Bum!

« | »

9 komentarjev

Komentarji na “Bamako”

 1. nejc

  Lep pozdrav iz sivih zabacenih Lesc v zibelko clovestva! Me veseli da se fotic obnese, fotke so fenomenalne, zgodbe prav tako, mene je pa sama zavist!
  Uspesno in srecno pot se naprej!
  Nejc

  19. Nov 2007 ob 20:29

 2. Louro

  Alo!
  Jaz ti nekaj po mailih tezim, potem pa tvojo mami srecam v trgovini in izvem, da se mislis do bozica po Afriki potepat, hehe. Ko bos iz zbranih objav izdal knjigo, hocem prvo izdajo s podpisom! Pa glede na prebrano je treba doktorirat iz matematike, da se z denarjem znajdes, ko pa na vsake 5 km valute menjate. No, vglavnem, lepo da si geek tudi na drugih celinah in da ne delas prevec pravopisnih napak 🙂

  19. Nov 2007 ob 22:12

 3. Afro

  Whoa, zakon site, 20D pa kuj v ornk pogon – hvalabogu!

  A v Timbuktu (fr. Tombouctou) greste tud? A sporazumevate se zdele vecinoma v francoscini? Kolk se malijska francoscina razlikuje od “originalne”?

  b.

  20. Nov 2007 ob 15:08

 4. URSULA

  NORO!!!

  in srecno se naprej!

  ursa

  21. Nov 2007 ob 07:52

 5. Zibelka človeštva nas opominja, da je tuš popolnoma nenaravna iznajda civilizacije, zato se umazani vračamo nazaj k naravi…
  Denar je problem samo v Mavretaniji, kjer so banke redke kot smeti v Sloveniji (in obratno). Na banki menjajo po 360, na meji po 330, lokalci pa po 270-300…
  20D teče brez problemov, zaenkrat je od 4000 poizkusov pridelal 8GB kakovostne zaloge 🙂
  Timbuktu je že mem, samo mesto sem napisal kako in kaj, pist naokoli pa nismo preveč grizli, smo le prvič v Sahari in samo z enim avtomobilom, zato se pretežkih izzivov izogibamo!
  Francoščina teče ko mora, “bonžur, sava, kes kes pas, mersi, aguš, adruat, du baget” itd… Ko pa kontrole in lokalci žicajo od nas, pa še slovensko ne znamo najbolje… Koliko se afriška francoščina razlikuje od originalne pa težko rečem, še to včasih težko ugotovimo, ali je naša francoščina slaba ali pa lokalci sploh ne govorijo francosko… Ampak načeloma se vse zrihta, kljub temu, da v Mavretaniji in Maliji skoraj nihče ne govori angleško.

  26. Nov 2007 ob 16:55

 6. Aja, za vas plezalce… 5 prstov Fatime, 500m visok monolit, smeri okoli 7a… je za sprobat, edin Kliničen center je 300km stran, če gre kej narobe 🙂

  26. Nov 2007 ob 17:01

 7. Afro

  @ Primoz:
  A bos tud ti su stisnt tale 7a, za takle zakluck?
  http://www.mountainfilms.org/images/2006/jumpers.jpg

  b.

  PS: Bomo pocakal se ksn dobr let pa bo Doc included:)

  26. Nov 2007 ob 18:14

 8. Huda! No, če gre pri bejsanju kej narobe… pogrebca ma tukej vsaka vas, čene te pa v Niger vržejo 🙂

  01. Dec 2007 ob 16:07

 9. PS: Sigma sej odločila, da se bo od znotrej zarosila… Nazaj na 18-55, jao…

  01. Dec 2007 ob 16:08

RSS komentarjev

Objavi komentar

« - »